Η Νότια Λακωνία, δηλαδή η Δυτική και η Ανατολική Μάνη, είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας πραγματικά ξεχωριστό.

Ξεχωριστό για την έντονη ιστορία του, σημαδεμένη από το ανυπότακτο πνεύμα των κατοίκων της. Ξεχωριστά για την γραφικότητα του τοπίου, που προσφέρει στον επισκέπτη διαδρομές μοναδικού κάλλους. Ξεχωριστό και για τον τρόπο ζωής των ντόπιων, σε παραδοσιακούς πετρόχτιστους οικισμούς.

Ξεκινώντας από την Αρεόπολη, εκεί που τα ψηλά βουνά υποχωρούν για λίγο, για να αφήσουν να περάσει ο δρόμος προς τον Κότρωνα, μπαίνουμε στο δήμο Ανατολικής Μάνης. Προσπερνώντας την παράκαμψη προς Αγριλία θα αντικρίσετε το χωριό Νύφι.

Το χωριό, λέγεται ότι πήρε το όνομά του, επειδή ήταν περιτριγυρισμένο από δέντρα, όπως η νύφη με λουλούδια. Ανήκει στην Ανατολική Μάνη και αποτελείται από τους οικισμούς Μέσα Χώρα, Έξω Νύφι, Βίγλα, Ατσούπι, Γιαλό, Αλύπα και Κουρνό.

Οι οικισμοί είναι αμφιθεατρικά κτισμένοι παράλληλα προς τη θάλασσα σε πλαγιά λόφου.

Μια φυσική δίοδος, ένα μονοπάτι συνδέει τη Νύφι με το μοναστήρι του Κουρνού. Η διαδρομή προς τον Κουρνό μπορεί να εξελιχθεί σε μια όμορφη ημερήσια εκδρομή.

Σε απόσταση 25 χλμ. από τη Νύφι βρίσκονται τα σπήλαια Δυρού. Εδώ υπάρχουν τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα, Καταφύγι και Γλυφάδα, στα οποία βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και απολιθώματα νεολιθικής εποχής.

Μετά το γραφικό λιμανάκι του Γερολιμένα και σε απόσταση 18 χλμ. από το χωριό Νύφι δεσπόζει το χωριό Βάθεια σε στρατηγική θέση στην κορυφή ενός λόφου, ενώ γύρω εκτείνονται τα ερείπια από παλαιότερους συνοικισμούς. Το κτιριακό σύνολο με τα περίπου 70 σπίτια και πυργόσπιτα διασταυρωνόταν στους μαχαλάδες τεσσάρων γενιών Μανιατών.

 

 
 Η Λάγια αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και υπάγονται σε αυτό 11 χωριά και οικισμοί.

Είναι ένα εντυπωσιακό χωριό με αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, που απέχει 8 χλμ. από το Νύφι, 17 χλμ. από τη Βάθεια και 24 χλμ. από το Κότρωνα.

Η Λάγια παρουσιάζει έντονο Μανιάτικο χρώμα με τα πολυσύνθετα λίθινα Πυργοτειχίσματα και τους χαρακτηριστικούς «Κόλουρους Πύργους».

Το χωριό είναι γεμάτο πύργους και πυργόσπιτα, ενώ ήταν πάντα το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, της περιοχής του Ταινάρου.

Το Ταίναρο ή Ακροταίναρο, πήρε το όνομά του σε χρόνους που βρισκόταν έξω από τον έλεγχο της Ιστορίας.

Η αρχαιότατη πόλη Ταίναρο ήταν κτισμένη από τη προκλασική εποχή, γύρω από το ναό του Ήλιου, που βρισκόταν μέσα στο άδυτο σπήλαιό του και είχε πηγή με νερό. Το 1968 παρατηρήθηκαν ίχνη νεολιθικής ζωής. Στη συνέχεια στους κλασικούς Ελληνικούς χρόνους έγινε ναός του Ποσειδώνα.

Σήμερα στην διαδρομή Πόρτο Κάγιο – Ταίναρο διακρίνουμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρων.

Σημαντικό κτίσμα της περιοχής είναι ο Φάρος του Ταινάρου που έχει ύψος 16 μέτρα και κτίστηκε από Γάλλους το 1882 σε υψόμετρο 25 μέτρων από τη θάλασσα. Ο Φάρος ανακαινίστκε το 1950 και έχει εμβέλεια 25 ναυτικά μίλια.

Σε απόσταση 33 χλμ. από το Νύφι βρίσκεται το Γύθειο. Το Γύθειο είναι μια μικρή πόλη της Λακωνίας, αλλά η μεγαλύτερη της Μάνης. Το Γύθειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ορμητήριο εκδρομών, κυνηγιού και ψαρέματος. Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να κάνετε τον γύρο της Μάνης, για να δείτε τους περίφημους πύργους της, καθώς και στο πιο απόμακρο νησί των Επταννήσων τα Κύθηρα, για το οποίο υπάρχουν φεριμπότ από το λιμάνι του Γυθείου. Υπάρχουν ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια εδώ, που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες σας, για την διαμονή σας.

Μόλις 1χλμ από το Γύθειο υπάρχουν οι παραλίες της Σελινίτσας και του Μαυροβουνίου, μια από τις ωραιότερες της Μεσογείου.

Η Σπάρτη, χτισμένη στη μέση του εύφορου κάμπου, πλάι στον ποταμό Ευρώτα, απέχει 90 χλμ. από το Νύφι, και είναι η πρωτεύουσα της Λακωνίας, μια σύγχρονη πόλη, η οποία διατηρεί “κάτι από τη δόξα του παρελθόντος”.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχαίο θέατρο της πόλης, το ιερό της Χαλκίοικου Αθηνάς, το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος και το Μενελάειο, ιερό των θεοποιημένων Μενελάου και Ελένης.

Η νεκρή σήμερα πολιτεία του Μυστρά υψώνει τα ερείπιά της στη δυτική πλευρά του Ταΰγετου, ατενίζοντας τα σιωπηλά νερά του Ευρώτα. Το κάστρο του Μιστρά χτίστηκε και βρίσκεται εκεί από το 1249.

 

Περιοχή Νύφι - Μάνη
Λακωνία- Πελοπόννησος

ΤΗΛ. & FAX:
210 4328847

ΚΙΝΗΤΟ:
6932 210353
6944 183196

Ε-mail :
paxakisnotis@yahoo.gr

 
 


Χάρτης Λακωνίας